Как да забогатеем – 10 съвета от Уорън Бъфет

Как да забогатеем

10 съвета от Уорън Бъфет

cash only - kalwa

Може би не е нужно да споменавам, че Уорън Бъфет е  най-богатият човек на планетата със състоянието си, възлизащо на около 62 милиарда долара. Този същия човечец е решил да сподели 10 от своите тайни по пътя към успеха.

1.    Реинвестирайте печалбите си

Когато за първи път изкарате пари, сте изкушени да ги изхарчите. Не го правете. Вместо това, реинвестирайте печалбите. Бъфет е разбрал това рано. В гимназията, той и неговия приятел купили игрален автомат за пинбол, който да монтират в бръснарницата. С парите, които спечелили, купили още машини и така вече имали осем машини в различни салони. Когато приятелите продали бизнеса, Бъфет използвал спестяванията си, за да купи акции и да започне друг малък бизнес. На 26 години вече бил спечелил 174 000 долара, които се равняват на 1.4 млн. сегашни пари. Дори и малката сума може да се превърне в голямо богатство.

2.    Бъдете различни

Не основавайте решенията си на това какво казват всички или какво правят всички. Когато Бъфет започнал да управлява пари през 1956 г. , бил събрал едва 100 000 долара, за него се говорело, че  е голям чудак. Той работел в Омаха, а не на Уол Стрийт, и отказвал да каже на родителите си, къде инвестирал парите им. Всички му предричали фалит, но когато след 14 години приключил партньорството си,  то струвало повече от 100 милиона долара. Вместо да следва тълпата, той се оглеждал за подценявани инвестиции и така биел средния пазар всяка година. За Бъфет среден/средностатистически означава това, което правят всички. За да стоите на средното ниво, трябва да се мерите с вътрешния си бележник, както го нарича Бъфет; да преценявате себе си според собствените си стандарти, а не според световните.

3.    Никога не смучете палеца си

Съберете предварително цялата информация, от която се нуждаете, за да вземете решение и се допитайте до приятели и близки, за да се уверите, че се придържате към крайния срок. Бъфет е горд, че взема бързо решения и действа по тях. Той нарича всяко ненужно седене и размишляване “смучене на палеца”. Когато хората му предлагат бизнес или инвестиция, той казва: “Няма да говоря, докато не ми донесат цена.”

4.    Прочетете буква по буква сделката преди за започнете

Инструментите ви за изгодна сделка са винаги най-добри преди да сте започнали работата – това е така, когато предлагате нещо, което другата страна иска. Бъфет е научил този урок по трудния начин като дете, когато дядо му Ърнест го наел заедно с негов приятел да откопаят семейната бакалия след една снежна виелица. Момчетата копали пет часа докато им премръзнали ръцете. След това дядо му  дал на двамата общо 90 цента. Бъфет се ужасил, че е свършил толкова черна работа, за да спечели жълти стотинки. Винаги изяснявате недвусмислено спецификата на сделката предварително, дори с приятелите и роднините си.

5.    Съблюдавайте малките разходи

Бъфет инвестира в бизнеси, ръководени от мениджъри, които следят стриктно дори и най-малките разходи. Веднъж той се сдобил с компания, чиито собственик броял листата в ролката на тоалетна хартия с 500 парчета, за да се увери, че не са го измамили (и се оказало, че бил измамен). Той се възхищавал също и на негов приятел, който боядисал само тази страна на офис сградата си, която гледала към пътя. Бденето над всички разходи, може да повиши доста печалбите ви.

6.    Намалете заемите

Живеенето на кредит и на заем няма да ви направи богати. Бъфет никога не е взимал на заем голяма сума пари – нито за инвестиране, нито за ипотека. Получил е много сърцераздирателни писма от хора, които са мислели, че могат да управляват заемите си, но са били погълнати от дълга. Неговият съвет: Преговаряйте с кредиторите да платите каквото можете. Тогава, когато сте се освободили от дълговете си, работете над това да спестите малко пари, които да можете да използвате за инвестиция.

7.    Бъдете постоянни

С постоянство и находчивост можете да победите по-доказания конкурент. Бъфет се е сдобил с пазара за мебели Небраска през 1983 г., защото харесал начина, по който нейната основателка – Роуз Блъмкин, ръководела бизнеса. Госпожа Би (както са я наричали) е руска емигрантка, която е превърнала пазара от една заложна къща в най-големия магазин за мебели в Северна Америка. Стратегията й е била да продава продуктите на големите фирми и е имала невероятна дарба да преговаря. За Бъфет, Роуз олицетворява непоколебимата смелост, която откроява победителя от победените.

8.    Знайте кога да спрете

Веднъж, когато Бъфет бил тинейджър, отишъл на състезание с коли. Той заложил и загубил. За да възстанови парите си, заложил на друга кола. Загубил отново и почти останал без нищо. Почувствал се зле – бил профукал почти всичките си едноседмични спестявания. Бъфет никога не повторил тази грешка. Човек трябва да знае кога да излезе от от загубата и да не позволява на безпокойството да го подведе да опитва отново.

9.    Преценете рисковете

През 1995 г. синът на Бъфет – Хауи бил обвинен от ФБР в умишлено поддържане на еднакви цени. Бъфет посъветвал Хауи да си представи най-лошия и най-добрия вариант ако остане в компанията. Синът му бързо осъзнал, че рисковете да остане натежават далече повече от потенциалните облаги и се оттеглил още на следващия ден. Запитайте се “Какво ще стане тогава?” и ще можете да съзрете възможните последствия, когато се мъчите да вземете решение; и ще можете да направите най-умния избор.

10.    Разберете какво действително означава успеха

Въпреки богатството си, Бъфет не мери успеха с долари. През 2006 г. той обещава да даде почти цялото си състояние за благотворителност, основно на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Той е непоклатим относно издигане на паметници за себе си – няма сгради и зали “Уорън Бъфет”.

“Познавам хора, които имат много пари и те получават тържествени вечери в тяхна чест или отделения на болници, кръстени на тях. Но истината е, че никой не ги обича. Когато достигнете моята възраст, ще мерите вашия успех в живот с това колко хора, които сте искали да ви обичат, наистина ви обичат. Това е най-висшата проверка за това как сте живели живота си”,

казва Бъфет.

Снимка: flickr.com, kalwa
Четохте ли:

Няколко важни съвета за стартиращите собствен бизнес # 1  – ТРЯБВАТ ВИ ИДЕИ. НЕ ПРОСТО ИДЕИ. УНИКАЛНИ ИДЕИ.

Няколко важни съвета за стартиращите собствен бизнес  # 2 – ПРАВЕТЕ ТОВА, ОТ КОЕТО РАЗБИРАТЕ

55 НАЧИНА ДА НАМАЛИМ РАЗХОДИТЕ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

ЗЛАТНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА БЕЗРАБОТНИЯ ЧОВЕК

ОБЛЕЧЕТЕ СЕ ПОДХОДЯЩО ЗА ИНТЕРВЮ ЗА РАБОТА ПРЕЗ ЛЯТОТО

ОСТАВЕТЕ СИ ВРАТИЧКА ВЪВ ФИРМАТА, КОЯТО Е ОТКАЗАЛА ДА ВИ НАЕМЕ НА РАБОТА

ФРИЙЛЕНС ПРОЕКТИ

ФРИЙЛЕНС РАБОТА ЗА ПРЕВОДАЧИ

КАК ДА ПЕЧЕЛИМ ПАРИ ОНЛАЙН

 

Свързани публикации:

Този пост беше публикуван в БИЗНЕС с тагове , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Напишете коментар