Глоба заради неподадена Декларация 7

32 thoughts on “Глоба заради неподадена Декларация 7”

 1. Happypond, какво стана с възражението? Имаш ли вече отговор? Питам, защото аз имам съвсем същия проблем с един граждански договор.

  1. Не, все още не. Като имам предвид темповете, с които работи българската бюрокрация, очаквам да ми отговорят най-рано след месец-два.

 2. Имате ли представа какво ме очаква при положение, че съм работила на няколко места до сега и на трудов договор, и на граждански и сега за първи път (тази година) подадох декларация за изминалата година (бях на граждански договор). В НАП нищо не ми казаха, а една моя приятелека, която е счетоводител ми каза да си трая.. Смятате ли, че ще ме “хванат”?

  1. Нямам никаква представа, а и чиновниците там не са много наясно какво да правят в различните ситуации, защото министрите непрекъснато променят разпоредбите. Това за “траенето” може и да е добър ход, защото мен например ще ме глобяват понеже за един и същи период за мен им е платено два пъти и през това време са работели те с моите пари :)

 3. Току-що се връщам от НАП и просто съм потресена.Същия проблем с тази Декларация 7. Когато я измислиха 2010 попълвах и дотам. Едно ли е да мислиш в тая пуста държава, никой не те предупреждава какво трябва да подаваш като напускаш или те съкращават отнякъде и после изведнъж – хооп -глоба.Имах 4 месеца неплатени осигуровки и отидох за справка на гишето и изведнъж – не ми дават справка, най- напред да попълним акта , че не си пуснала Декларация 7 при напускане на работодателя и тогава справка. Чудното е , че преди няколко месеца си платих вноски и пак съм била в просрочие на тази декларация но никой нищо не каза.Знаете ли, че хиляди хорица не знаят за тази декларация и също ще изгърмят така. Поне на мен ми каза служителката , че като за първи път може би ще мина само с предупреждение , но не съм сигурна.ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ!!!

 4. Привет и аз не съм подавал такава декларация , от 2010 е трябвало да я подам тогава бях на борсата , от тогава има доста здравни задължения платил съм за част от 2012 и сега за 2013 съм внесъл за януари но не са отразени (тези за 2012 са ) справка с нап ми казаха за въпросната декларация иначе парите седят по някаква сметка на мое име там и….и всеки си кротува .Звънкам пак за справка обяснявам отново моя проблем , те ми отговарят спокойно подай си декларацията глоби не налагаме?! А аз въобще не им вярвам, през това време не съм работил никъде …..
  някой има ли опит с подобна ситуация?

 5. Да, казват, че най-вероятно няма да има парична санкция, но за целта трябва да напишеш нещо като жалба след като ти връчат акта и да чакаш да ти отговорят. На мен все още не са ми отговорили нито по този въпрос, нито по другите…

 6. Здравейте, включвам се с добра новина за всички “престъпници” като мен – парична санкция за неподадена декларация 7 няма. Разминавате се само с мъмрене :)

  1. В интерес на истината един служител там ми каза какво да пиша. Нещо от сорта, че поради здравословни проблеми не съм успяла да подам декларацията навреме.

 7. Здравейте!
  И аз трябва да подам тази декларация, имам неплатени 5 месеца и мислех да им я пратя по пощата., но май ще е по- добре да отида лично и да си напиша и аз нещо такова във възражението :)Направо изтръпвам като си помисля за 500 лв на вятъра …. А когато отида за справка , тогава ли ще ми кажат дали ще ме глобят? Между другото им звънях 2 пъти и винаги ми казват, че можела и да не ме глобят… Тази или следващата седмица ще отида . Стиските палци :)

 8. Хора от кого е измеслена тази декларация! И какъв и е смисъла на тая простотия. Всъщност логика няма смисъл да се търси, всичко е направено да се търмачат парите на хората. Тия хора са за разтрел!

 9. И аз мислех същото. Когато съпругът ми получи ПОКАНА (Явете се в 7 дневен срок за съставяне и получаване на Акт за административно нарушение за неподадена навреме декларация) се ужасихме. Решихме да отидем и наистина му връчиха Акт, но там има място за възражение(преди да подпишеш). Обясниха ни, че понеже е първо нарушение само ще ни предупредят и няма да има парична санкция. Съветвам ви да отидете и да си получите Акта, а ако не сте си подали Декларация7 ще започнат да ви излизат неплатени здравни вноски и в крайна сметка пак ще трябва да я подадете.

 10. Абе хора неразбрахте ли че търсят балами които да им плащат заплатите и на тия от НАП и на съдиите дето ще ви осъдят?Подадете ли декларацията и сте с изтекъл срок сте вътре с двата крака.Аз лично сега се чудя как да я плащам глобата от 500 лева и да не говорим че имам 4 месеца здравни осигоровки от2012 г.и немога да ги платя заради това че парите отиват за глобата при внасяне.Нищо че съм подала декларация7 пак неможеш да си платиш здравните .

 11. Здравейте, всъщност на какво основание налагат тази глоба, след като в ЗЗО пише следното в чл. 40 ал.6:
  “Когато не е подадена декларация или вноските не са внесени в срок, може да бъде издаден акт за установяване на задължението от органите по приходите без извършване на ревизия.”
  АКТ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАДЪЛЖЕНИЕТО! А не акт за глоба, често многократно надхвърляща задължението.
  Та се чудя, дали всички такива наложени глоби не са просто незаконни!

  Ето още един текст, от закона за административните нарушения и наказания:
  Чл. 28. За маловажни случаи на административни нарушения наказващият орган може:
  а) да не наложи наказание, като предупреди нарушителя, устно или писмено, че при повторно извършване на нарушение ще му бъде наложено административно наказание;

  1. Като повечето неща, които се стоварват върху плещите на обикновения човек в България, тази санкция също е необяснима. От разговорите ми със служителите разбрах, че не само те не са в час, но и техните т.нар. шефове. Подмятаха и реплики с оправдания със смяната на властта. А и в прав текст ми казаха тогава, че още не знаели коя наредба как точно да я интерпретират и съответно какви последствия да измислят за нарушителите като мен. Накрая ме накараха да се почувствам привилегирована, че ще се размина само с акт :) и няма да ми бръкнат в джоба…

 12. Намерих къде е, чл. 104 от ЗЗО
  4) Лице, което не изпълни задължението си за подаване на декларация по чл. 40, ал. 5, т. 2, се наказва с глоба от 500 до 1000 лв., а за повторно нарушение – с глоба от 1000 до 3000 лв.

 13. Изобщо нямам намерение да им танцувам по гайдата на НАП. Нито декларация ще подавам, нито осигуровки ще плащам! Не работя и нямам никакъв доход. Как оцелявам никой не ме пита, но искат пари от мен. Как става тоя номер и защо трябва да плащам, щом не ползвам никакви здравни услуги?

 14. А ако имаш старо задължение, примерно 2 месеца не си платил, от тогава са минали 3-4 години, осигурен си си, но това задължение не отпада, стои си и си трупа лихви? Трябва ли да го плащам след като съм осигурена, какви санкции или ограничения се налагат в подобни случаи (на пропуснати 2-3 месеца в рамките на 3 години с продължено осигуряване, но висящо задължение?)

  И не мога ли да бъда здравно неосигурена без да ме глобяват, смятам, че това е личен избор и е незаконно да ти пращат глоби или да ти налагат ограничения ако си решил да не ползваш здравни услуги? Обсъждат сега ако не си плащал здравни няколко години да не можеш да напускаш страната и т.н. дори защото така се ограбвала страната… Какво е това недоразумение, все пак сме демокрация?

  Аз го скоро бях редовна студентка и гледам в справката, че има лихви за закъснения за месеците на държавно осигуряване… какви са тези абсурди.. какво се очаква да прави човек или да има като задължение в тези случаи?

 15. този сайт активен ли е?моля Ви,за помощ..миналата година завърших 12 клас,записах висше,но се наложи да напусна..обаче НОИ продължи да ме води осигурена,а аз си траех..сега съм на граждански договор и онзи ден гледам,че вече съм с 3 неплатени вноски,явно са се усетили за мен..та,въпросът ми е,ако сега отида да ги платя дали ще ме хванат,че 1 година не съм плащала?Притеснява ме ,факта,че не съм подала декларация номер 7 …..и сега подлежа ли на глоба от 500 лв?Ужасно съм притеснена,а ме е страх да питам в НАП…ще ми се наложи да отида на зъболекар,а няма да имам осигуровки…знам,че съм виновна..но заплатата ми е едва 310-320 лв..наистина съм притеснена..надявам се авторката на статията да ми отговори :(

  1. Ето, тук можете да си проверите здравния статус: https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.html#/selectService:6,2,rep.HealthStatus.home
   Макар да се притеснявате, по-добре отидете на място да питате, защото иначе няма как да знаете какво са измислили да Ви наложат и начислят като суми, а те при всички положения ще продължат да Ви се трупат заедно с лихвите. По отношение на глобата, не се тревожете толкова, защото рядко налагат най-високата възможна.

 16. Здравейте,
  През лятото, понеже се дипломирах като бакалавър, реших да отида да проверя какво става със здравните ми вноски, разбрах, че трябва да плащам сама за времето между бакалавъра и магистъра, но понеже не знаех и никой не можа да ми каже кога точно университетът спира да ми плаща вноските, реших да изчакам, докато се появи такава информация, което стана наскоро, оказа се, че само за август и септември трябва да се осигуря сама, но бях изненадана, че не съм си платила и вноските межу гимназията и бакалавърската степен (три месеца). Обаче здравноосигурителните ми права не са спрени, проверих. Изчислих си и сумата и лихвите, които трябва да плащам, но се чудя дали да го правя, след като могат да ми натресат такава глоба! Съгласна съм да си платя лихвите, но глоба от минимум 500лв! Защо да го правя, те на фирми не натрисат такива глоби, а да го правят спрямо частни лица е абсурд! Посъветвайте ме какво да правя!

 17. Писах и вчера тук, но коментара ми така и не се появи, затова пиша отново с надежда да ме посъветвате. В момента карам магистратура. След като завърших бакалавър отидох в НАП, за да попитам за статуса си, там си дадох ЕГН-то и служителката ми каза, че трябвало да платя за ,есеците между бакалавър и магистър. Обаче отникъде не намерих информация кога точно университета спира да ме осигурява и затова реших да изчакам, докато тази информация се появи в електронния ми профил(който показа, че съм неосигурена за август и септември), след което разбрах, че има интернет страница, където мога да проверя статуса си за по-сигурно и тогава установих, че няма данни и за месеците между гимназията и университета, но правата ми не са спрени, защото макар да имам общо 5 неплатени осигуровки, за последните 36 месеца не са се събрали повече от 3. Проучих колко трябва да платя и с лихвите и искам да ги платя (защото иначе през лятото, когато магистратурата ми приключи и преди да започна докторантура, ще се съберат повече от 3 неплатени осигуровки и ще се пракратят правата ми на здравноосигурен), но не искам да плащам тази безумна глоба, която, доколкото разбирам, дори не е във връзка със самото плащане на осигуровки, а е обвързана с подаването на някаква си излишна хартийка, наречена декларация #7, от която на практика няма никакъв смисъл. Как се извършва плащането и мога ли да го извърша по банков път без един вид да им привличам вниманието към себе си?

  1. Единственото, което бих могла да Ви посъветвам, е да отидете на място в НАП. Служителите там също не са много на ясно, ще се лутат, ще въртят телефони и т.н. Заредете се с огромна доза търпение. Много неща в България и българската бюрокрация се лишени от логика, но за съжаление потърпевши сме ние, ако не спазваме безумната “логика”. Най-вероятно няма да ви наложат глобата, поне при мен се размина. Плащането се извършва по банков път, там на място има клон на СИ Банк, разбира се. Чака се много дълго, но можете да наредите парите и онлайн.

   1. Ами вчера отидох в НАП с точно тази идея, обаче след като прочетох цялата информация, налепена по стените, разгледах табелите на всички кабинети и разгледах всички струпани на купчинки бланки, установих, че нито една от бланките не ми върши работа, защото и в самата декларация 7 не пише за период от-до, а само за начало на периода, следователно тя не ми е нужна сега, след като е минал срокът, в който съм била неосигурена. Освен това единственият кабинет, където пишеше, че се извършва някаква дейност, свързана с НЗОК, беше тази, където се установява здравноосигурителния статус, където не ми бяха казали, че имам стари задължения, а и реално аз си го знам статуса. Видях и клона на СИБанк, както и в интернет намерих образец за платежен документ, с който се внасят задълженията, но не знам откъде да го взема и дали ще бъде достатъчно да внеса сумата и дали мога просто да я внеса, а да не се навирам сама в ръцете им и един вид сама да си търся глобата! А за това колко бавно става – може ли да ми е достатъчен един следобед – от 13 до 17:30ч (когато им свършва работното време)?

 18. Здравейте, надявам се този сайт още да е активен, защото имам важен въпрос. За последните около 4 години имам общо 5 месеца неплатени здравно-осигурителни вноски, разпределени в два отделни периода (заради което, слава Богу, не са ми прекратили правата), имам и лихви по тях. Причината за неплащането е объркване и неразбирателство дали аз или някой друг трябва да ме осигурява през тези два периода. Аз искам да си платя всичко, но понеже разбрах за тези глоби за неподадена декларация, не знам какво да правя. Мога ли просто да си ги платя по банков път, без да минавам през НАП и да им привличам вниманието към себе си. Доколкото разбирам плащането по банков път става с платежно нареждане – понеже не съм плащала за няколкоо периода трябва да е многоредно – т.е. за няколко плащания. Можете ли да ми обясните по подробно как да го попълня, защото не съм напълно сигурна, особено за това какъв срок трябва да сложа на плащането на лихвите – предполагам, че от първия месец, през който не съм си плащала вноските, до самият ден, в който извършвам плащането (защото лихвите се начисляват до тогава).

  1. Здравейте,
   Не мога да ви обясня нищо повече от това, което съм написала в публикацията и коментарите до сега. Вместо да търсите съвети в интернет, които може изобщо да не са полезни и адекватни, по-добре проверете на място. Там има и образци за попълване на платежното нареждане.

 19. Аз бях със сходен проблем – неподадена Декларация 7 след като преди година и половина прекъснах работа. След това си превеждах пари за здравни осигуровки, но нищо не беше отразено. Благодарение на тази статия се ориентирах какъв е въпросът.
  Вчера (март 2015) отидох в НАП, там ми направиха справка и потвърдиха моите подозрения – че здравноосигурителният ми статус е прекъснат поради липсващата декларация. За щастие единственото, което трябваше да направя, беше да я подпиша (със задна дата на започване на действието), след което служителката направи справка и излезе, че парите, които съм превеждала, покриват почти напълно задълженията. Доплатих общо около 3лв лихви за цялата година.
  Не знам как е по закон, но на практика в момента НЯМА глоба за неподадена Декларация 7.

  1. И аз имам същият проблем. Завършване на университет и съответно спрени осигуровки. Сега тръгнах да погасявам всичко и какво да видим – всичко виси и нищо не се плаща… Оказва се, че трябвало да подам тази декларация, за която няма от къде да знам при положение, че никога не съм се осигурявала сама. Разбрах, че може да ме глобят и побеснях, защото всички сме съгласни, че не е редно. Тъй като не мога да отида на място, утре мой познат ще отиде да я подаде с пълномощно. Дали може да се напише със задна дата като Вас?
   Дано не ми праснат глоба. И да го направят, ще подам жалба. Безумия.

 20. много благодаря на авторката за отговора!Днес най-накрая отидох до НАП и познайте няма глоби!Отивайте спокойно,попълних за 2 минути тази декларация 7 и готово….много съм щастлива…а толкова притеснения имах…отивайте и се издължавайте на държавата без притесния! :D

 21. Това с “Няма глоби.” дали е актуално все още, че последно април е нямало глоби ами сега?
  Някой на скоро ходил ли е с такъв проблем до НАП?

Напишете коментар