“Р” като розово, “Р” като рак

19 thoughts on ““Р” като розово, “Р” като рак”

 1. Много полезно,Боби! Само да добавя,че освен за рака на гърдата е много важно изобщо като цяло да се правят профилактични прегледи.

 2. Напълно съм съгласна, Гале. Профилактичните прегледи и изследвания имат ключова роля за здравето и живота ни. За съжаление, хората рядко обръщат внимание на превенцията и се дотътрят в медицинските заведения едва когато състоянието им наистина е тежко и критично. Смятам, че ни липсва информация и изградени навици. Дано с подобни леки напомнителни като тази инициатива, повече хора се подсетят и отидат на преглед, ей така – профилактично.

  1. А аз имам друго виждане,че те искат,но личните лекари не дават направления,а ги умайват с евтини хапчета и мазила,колкото да не е без хич! За жалост не всеки има възможност за частни прегледи особенно възрастни хора и самотни майки.

   1. За съжаление, за огромно съжаление, нивото на останалите в България лекари масово е изключително ниско. И вероятно най-ниско е това не т.нар. “лични лекари”. Това са едни администратори, които само прибират пари за такси, изписват препарати, за които получават комисионна от фармацевтичната компания, която ги е вербувала, и евентуално дават направление за друг също толкова неподготвен “специалист”. Всичко това го казвам не наизуст, а въз основа на горчивия си личен опит, моя и на семейството ми, и мога да го подплатя с достатъчно на брой и доста сериозни примери. Нашият “личен лекар” сме го кръстили д-р Антибиотиков. “Добър ден! Антибиотик. Следващия.” – общо взето така минава “прегледа”. Тотално изостанал със знанията си и непознаващ ни най-малко пациентите си. Всеки път, когато се наложи да отида при него, имам чувството, че ме вижда за първи път.

    А за възрастните хора в буквалния смисъл ми се плаче. Особено сега, точно в този момент, когато в семейството ми има случай. Възрастните хора са подложени на истинска гавра и унижение в залеза на живота си, когато трябва да се радват на достойни старини и уважение. Ако не от човечност и жал, поне от срам да се бяха погрижили тези държавници за тях, но не сме народ….Днес депутат, утре не, затова граби с пълни шепи, пък след теб ако ще и потоп.

 3. Това за мамографията, признавам си не го знаех. Полезен пост , благодаря! Навсякъде се тръби да се ходи, но ето и тук се крият определени рискове. Най-важен ще си остане личния преглед и бързата и адекватна реакция. За съжаление в България машините са малко и се чака на опашки или пък са доста стари. Казвам го от личен опит.

 4. Не знаех за вредата от мамографията, навсякъде чета възраст от 25 до 35 години, че е най-важно да си стриктен и да не пропускаш прегледа. Миналата седмица бях облечена в розово и с панделка на блузата и се изненадах колко мои приятелки и познати не обръщат никакво внимание на тези кампании 🙁 Единствено не разбрах тази фирма с лакове как се е включила в тази кампания или прпсто е решила да си прави реклама? Не го възприемай като лична нападка, напротив. Все пак много фирми го правят благотворително- ейвън, мак и др.

  1. Естествено, че PR-ите се възползват от абсолютно всичко – и от щастието и от нещастието на хората, за да си правят реклама. Това мисля, че е ясно на всички, които живеят в този век. Естествено, че не съм опряла до лака на SNB, но ми хареса идеята да се популяризира важността на профилактиката, пък макар и едновременно с рекламата на на лака. Аз съм писала и преди по тази тема в блога и съм дала още в началото на поста линк към предната ми статия, която също е много полезна.

   1. Да, затова ти написах, че въобще не е към теб коментара ми. Сигурна съм, че не си опряла до техния лак:) Просто ми стана интересно дали са подкрепили кампанията, защото в списъците не съм виждала Бг компания. Иначе с лак и без него, статията е страхотно и много ме замисли над тези мамографски прегледи. Поздрави:)

    1. На мен също много ми хареса начина, по който си напомнила на твоите приятелки за профилактиката, като си се облякла като розов бонбон. 🙂 И да, това с мамографиите е нож с две остриета. Виж по-долу в коментар сложих един интересен линк. Поздрав <3

  2. Отскоро работим с блогъри и за първа година подкрепяме толкова глобална кауза. Засега подхождаме плахо, при това без никаква идея да рекламираме себе си с нещастието на хората – ние сме фирма, която печели от красотата и смятаме, че нещастните хора не са красиви.

   1. Лично аз нямам нищо против големи или малки фирми да подкрепят подобни каузи, които целят да осведомят хората и да сведат до тяхното знание по популярен начин информация, която може да им спаси живота, пък макар и да има лек рекламен елемент, както е в случая. По-добре здрави и красиви, отколкото неинформирани и болни. И не вярвам някой да има нещо против, че в полезния материал, който може само да му помогне и да го подтикне да се погрижи за здравето си, да види и един жизнерадостен, розов лак. Дори мисля, че комбинацията е успешна, защото знаете ли колко коментара има под първата ми статия за рака на гърдата? 0! А под тази с лака? 13! Всеки може да си направи сам изводите как трябва да бъдат поднасяни нещата, за да им се обърне някакво внимание.

 5. Много полезна информация! Аз искам да допълня само, че при жени над 30 години със семейна обремененост прегледът при мамолог е силно препоръчителен (направо задължителен) на всеки 6 месеца.

   1. Да, за мамографията съм абсолютно съгласна. Поне по мои наблюдения в България профилактичният преглед се прави по принцип с ехограф (поне при мен само това са правили винаги) и само при съмнение се прави и мамография. Може и да греша обаче, а може би и зависи от възрастта на пациентката.

 6. Винаги ми харесва колко интересно и интелигентно поднасяш информацията.

  1. Много благодаря за оценката, Кристина! Старая се, доколкото времето ми позволява, и текстовете да са интересни и полезни, и снимките да са естетически издържани, и в крайна сметка наистина да има полза/удоволствие публикациите да бъдат видени.

Напишете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.