Свободата, Шарли…

18 thoughts on “Свободата, Шарли…”

 1. Здравей,
  макар да съм съгласна с част от доводите ти, не мога да подмина обвиненията направени към списанието. Ако прочетеш малко повече информация по темата ще откриеш, че Мохамед далеч не е бил единствената религиозна фигура осмивана на страниците му. Подобно нещо се е случвало с представители и символи и на други религии, например папи и т.н. Така че, не, това не е целенасочена провокация към една религия, а дали е правилно или не, не мога да преценя.

  1. Здравей, Деси,
   Много благодаря за коментара ти.
   В интерес на истината, прочела съм и съм видяла и останалите карикатури на изданието – и тези за папата и т.н. И точно това казвам – карикатурите винаги са така насочени, че да създават конфликт. Да вземем папството например, което е доста мощна и влиятелна структура и където интересите отдавна не са духовни. Провокациите към него също са заради власт и пари, а не са случайни.
   В случая с Мохамед, нищо не може да ме убеди, че ей-така на някой му е хрумнало да ги направи, а на друг някой – да ги одобри и публикува.

 2. Съгласна съм с твоето мнение и с разсъжденията ти. Има нещо наречено морал, колкото повече се развива света толкова повече тази дума изчезва от речника и възпитанието на хората. Има неща които човек трябва да спазва негласни закони и да показва уважение към каквато и да е религия. Грозно е да показваш по този начин своето мнение позовавайки се на свободата на словото. Ако изтрием всички задръжки и плюем на света и ценностите, няма смисъл да съществуваме и по-добре да ни няма след като сме стигнали дъното на духовното си развитие. Трябва ли невинни хора да страдат заради нечии рисунки, трябваше ли да бъдат убивани хора които нямат нищо общо с това списание! За мен тези които са понесли последствията от творчеството си носят и грах за останалите невинни души лишени от живота си без причина. Очаквам отново някой да дръпне спусъка към войната, всичко е толкова добре продуцирано и замислено за да има вечен конфликт, вечно тлееща война готова да взриви света. Писнало ми е да се използва религията за да се настройва света и масовото мислене към това което искат онези дузина люде решаващи съдбата на земята ни. Тази случка само М и напомня за една добре позната стратегия как да бъде манипулирано съзнанието на хората. Когато някои иска да постигне нещо, но народа е против, му се предлага дилема или криза като тази насажда е емоция която да е такава която ще накара всички от против да станат за. Тогава се предлага решението което те са искали да внедрят и воала. Нова война…

  1. Здравей, Вики,

   Благодаря ти за изчерпателния коментар. Абсолютно съм съгласна с всяка една дума от него!
   Моралът и толерантността не ме притеснява, че изчезват от речника, а че изчезват от съзнанието и от поведението ни. Дори смятам, че тези, които бият тъпана, че са много морални, благородни и целомъдрени, много често са точната противоположност на високите ценности, за които претендират.
   За съжаление не само моралните ценности са ударили дъното, но и интелектът на хората, които уж имат достъп до толкова информация, но не могат да я смелят и е поразително лесно да бъдат манипулирани и превърнати в безмозъчни марионетки.

 3. Уважаема, госпожo! Вашите статии са винаги кратички, не отегчават с дълго и провлачено четене, за да се достигне до дълбокия смисъл на нещата. Но за сметка на това НАПРАВО КОВАТ НА МЯСТО. Възхищавам ви се. Радвам се, че не работите в някоя голяма медия, защото тогава нямаше да може да пишете. Просто щяхте да имате огромен брой статии “на трупчета”. Истински ме впечатли сравнението с “влизането при крокодилите”. Днешните журналисти не са нищо повече от едни драскачи. И те си го знаят. Да не ги обиждаме повече. Трудно се живее – да знаеш какво долно същество си, и въпреки това да съществуваш. А къде е тази ТОЛЕРАНТНОСТ, за която толкова много се тръби в EU? Уважаеми дами и господа, на издръжката на данъкоплатците! Толерантността не е еднопосочна, не би трябвало да бъде. С тази статия ще “бръкнете в здравето на много хора”. Много ме радвате. Изключително много ви подкрепям!

  1. Много благодаря за коментара и за високата Ви оценка, Митко. Това е вероятно най-големият комплимент под формата на коментар от читател, който съм получавала в блога. Надявам се наистина да го заслужавам, а още повече се надявам на повече читатели като Вас, които да разбират нуждата и оценяват подобни публикации.

 4. Споделям напълно идеята на статията и одобрявам опита за безпристрастен поглед върху събитията.
  Морал и толерантност – това е гравитацията, която ни държи здраво на земята.
  Не спирайте да пишете!

 5. Не!

  Има хора, влизащи в реки с крокодили, пъхащи глави в устите им. Има хора изкачващи високи планини, слизащи в дълбоки пещери и недостъпни места за да докажат че са свободни, имат дух и могат да го направят. Да правят го за възхвала на свободния човешки дух. Толкова за метафората със свободата на словото.

  Ние цивилизованите имаме право да осмиваме всичко. Ние цивилизованите имаме право да игнорираме всичко. Можем да вярваме, да сме атеисти, да отричаме да спорим и си крещим. Можем да обиждаме и да носим отговорност за това. Ние и преджите ни сме го изстрадали.
  И да – ще отидем на почивка при децата на Мохамед. И да – те ще ни сервират свинско и алкохол. И да – ние може и да го изпием или не.

  1. Да, разбира се, че формално всеки е свободен да прави каквото си иска, стига да не престъпва юридическите закони на територията, на която се намира. Но освен тези закони съществуват и други неписани етични норми, без които човечеството би се самоизтребило, демонстрирайки на околните представата си за свобода.
   А този, дето си навираше главата в устата на крокодила, всички знаем как фатално свърши. Е, ако това е цената, която сте готови да платите, за да покажете на света колко ви е свободен духа – действайте!
   По отношение на това, кой колко е цивилизован също не съм съгласна с Вас, защото именно НИЕ – “цивилизованите”, белите, християните, често действаме като диваци и продължаваме да подстрекаваме към войни в името на материалното преяждане.

   1. Малко хиперболизирах с това за цивилизованите, за да е ясна посоката на мисли 🙂

    1. Да, посоката, която задавате с последните си изречения е ясна – отново дискриминационна и расистка – как мюсюлманите, видиш ли, понеже са по-нисши от нас, ще ни прислугват и ще ни сервират свинско, защото ние сме висшата, цивилизована раса. Точно от подобно мислене Европа е на това дередже – първо пускат “нисшите” вкъщи като обслужващ персонал, който да им върши черната работа, а после почват да се гаврят с тях, понеже трябва да експлоатират по угоден за управляващите начин т.нар. свобода на словото.

     1. Общо взето не е схваната посокота… Просто твърдението, че едно списание е провокирало с карикатури, толкоз, че да изпозастрелет списателите е абсурдна. Толкова абсурдна, колкото да кажаш, че си провокирала комшията да те изнасили – след като се събличаш гола в домът си преди лягане.

     2. Общо взето, сравнението Ви е неподходящо.
      Въпросните журналисти/карикатуристи не са се кикотили над произведението си сами в редакцията, както ако аз бих се съблякла гола вкъщи, а са размахали циничната си провокация пред огромна общественост и много добре са знаели какви реакции ще последват. (А сега вече и бизнес ще въртят с новите бомбастични тиражи!) Аналогия правя с някои фльорци, на които полата едвам им скрива гащите, а деколтето им е до пъпа, и се оплакват, че им подсвирквали по улицата и им правили мръсни предложения. Ами сами си го търсят, а после правят на ощипани.

 6. До Стопаджията! Да, игнорирайте и осмивайте всичко! Крещете и обиждайте! И носете отговорност за това! Понесохте отговорността за Първата и Втората Световна Война. Сега понесохте пак отговорността с невинни жертви. И между галактиките човешкият живот има внушителна стойност, далеч над една карикатура и обида. Утре на стопаджията децата ще идат “на стоп” до Париж, понеже са свободни да го направят… и може случайно докато се возят свободно в метрото да бъдат изненадани за последно. Тогава, със сигурност ще разберат има ли Бог или не. А баща им…. той просто ще носи отговорност. Отговорност се носи, като се научиш на толерантност. Ама това не е измислена дума. Трябва да знаеш, че освен теб има и други хора, които гледат пъстротата на света с други очи, и ти трябва да се научиш да уважаваш този поглед, ако искаш в твоя да не забият вилица! Тогава за теб, кой ще носи отговорност?

  1. Имаш впредвид пъстротата създадена от взривяващ се човек ли? Не е много пъстър този свят – преобладава червеното 🙂
   Не ме убеждавайте, че луканката е от камилско месо – няма да повярвам.

   https://andrewazzopardi.files.wordpress.com/2015/01/copertina-charlie-hebdo-5.jpg

   Знаеш ли кои са тези тримата?
   Знаеш ли колко народ е измрял, за да може в западния сят да се публикова такава карикатура и инквизицията или друг болен мозък да не те убият заради това?

   Свободата да минеш покрай РП-а и да подминеш!

Напишете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.