Защо никога не трябва да се подлагате на мезотерапия за коса

27 thoughts on “Защо никога не трябва да се подлагате на мезотерапия за коса”

 1. Решението е зехтин + масло от ший. Косопада от обилен се превърна в нормален. От доста време не се доверявам на кремове, маски(купечки) и т.н. Природата си знае работата, дала е достатъчно благодат. Все повече жени се завъртат във водовъртежа на комерсиализирания свят с надеждата, че с щракване на пръсти ще станат принцеси.

 2. Като чета публикацията ти, ми стана много мъчно 🙁 Как може да има такива “лекари” как може да не знаят съдържанието на тези “коктейли” и как по дяволите нямат онова нещо наречено човечност. Просто не мога да повярвам как не са се обадили да попитат аджеба какво се случва с техния пациент … за PR дори не си струва да коментирам.

  1. Не знам, Нинче. И на мен акъла ми не побира как може да има такива непрофесионалисти и то в частно заведение и то, очакващи да получат популярност чрез блогърите. Иначе, за липсата на хуманност в лекарите отдавна съм претръпнала и по-скоро би ме изненадало наличието на такава.

 3. Ужас на квадрат.
  А каква е причината в 90% от подобните на тази статии да се спестяват имената на виновните? Никога не съм можела да го разбера.

  1. Теди, в края на публикацията отговарям на въпроса ти. М/у другото, в блога имам и др. статия с подобна тематика, в която съм посочила имената на болницата и лекарката. Просто целта ми сега беше друга, но понеже прекалено много хора ме питаха коя е тази клиника и кои са тези лекари и защо не ги назовавам, реших да ги оповестя. За да не реши някой, че просто си съчинявам истории.

 4. Много съм благодарна, че прочетох статията, защото точно обмислях да се подложа на тази процедура, но ме притесняваше инжектирането на “нещо” в главата ми. И предвид, че и аз имам силно главоболие, май ще пропусна. Лекарят ме убеждава, че е безболезнено и дори някои хора ги е било гъдел, но и това ме съмнява. По-скоро се притеснявах, че от глупав страх, бих пропуснала шанс за по-здрава и красива коса, по статията съдя, че го споделяме.

  1. Направо не мога да повярвам, че лекарят ти е казал, че е безболезнено. Това е пълна лъжа. Не е никакъв гъдел. Как си представяш да те бодат в главата, толкова близо до мозъка и да не усещаш. Направо нямам думи…И то поне да имаше клинични тестове, които да доказват ефективността на процедурата, да рискува човек!

 5. Здравейте, аз съм се подлагала на подобна процедура и останах изключително доволна. При мен, в следствие на прекомерен стрес, се появи ужасен косопад (за справка – не съм жена, която се плаши от косопад, но положението беше меко казано стряскащо). Консултирах се с моята дерматоложка и тя ми изготви “лечение”. Процедурата не е безболезнена, на места беше дискомфортно (макар болката да е много субективно понятие), но в никакъв случай не съм преживявала подобно нещо. А ефектът от 2 процедури при мен беше чудесен, без странични ефекти. За пореден път се убеждавам, че има значение къде и при кого ще се правят подобни процедури. Всичко ми беше подробно разяснено, включително и съдържанието на ампулата.
  Преживяното от Вас е ужасно и категорично съм съгласна с мнението Ви за неприемливо отношение и липса на професионализъм! За мен подобен род “реклами” на козметични/естетични центрове винаги са придружени с недоверие. Кадърните специалисти и клиники нямат нужда от реклама. Това го казвам в качеството си на лекар, макар и не дерматолог.

  1. Здравейте, Мая и благодаря за коментара!

   Съгласна съм, че болката е субективно понятие и съм съгласна, че има значение кой е лекарят и коя е клиниката. Но ми е трудно да повярвам, че сте имали ефект само след 2 процедури. Няма как това да стане за толкова кратко време. Вие по-добре от мен знаете, че когато космите са в телогенна фаза, траеща 2-3 месеца, те вече са “мъртви” и нищо не може да ги спре да не паднат. Т.е. две процедури в рамките на месец, та дори и на два, не биха могли да дадат ефект. Това е и причината ефектът от всяко едно лечение против косопад да се търси поне след 3-ия месец.
   null

   Казвате, че Ви е било разяснено съдържанието на “коктейла”. Бихте ли споделили какво е то и бихте ли дали източници за справка?

   По отношение на рекламата, и на мен ми се иска да е точно така – кадърните специалисти да нямат нужда от реклама, но в нашата комерсиална реалност нещата не се случват по този начин за съжаление. Много често, не дотам кадърните специалисти избутват кадърните чрез агресивна реклама.

   1. Здравейте,
    Наясно съм с цикъла на растеж на космите, аз също бях изненадана от резултата (2 процедури в рамките на 2 месеца), може би трябва да уточня, че косопадът беше цялостен, без оголване на зони, както казах в следствие на прекомерен стрес за изключително кратко време. Може и просто да е съвпадение, макар че имаше промяна в блясъка и цялостния вид на косата, без да внасям кой знае какви промени в ежедневната грижа.
    Не мога да се сетя наименованието на ампулата, но това подлежи на проверка при някое от следващите ми посещения при дерматоложката. Ще споделя информацията в последствие.
    Колкото до агресивната реклама и специалистите – напълно съм съгласна, за съжаление некомпетентността и липсата на нормално човешко отношение на някои “колеги” са причина за цялостното недоверие и неприязън към “белите престилки” (и медийното въздействие има голяма роля за това). А истината е, че има много колеги, отдадени на най-хуманната професия и практикуващи заради целите й да се помага, а не заслепени от печалбарството.
    Исках само да уточня, че не искам да убеждавам никой дали мезотерапията е полезна или не, само споделих моя опит. Съветът ми е винаги да се подхожда с повишено внимание към подобен род предлагане и задължително да се прави проучване на клиниката, персонала и процедурите. А като пациенти всички имат право на подробно разясняване и ако не може да бъде предоставено, по-добре да се пропусне въпросната процедура.
    Желая хубав и успешен ден! ☺️

    1. P.S. Само добавям, тъй като видях, че съм пропуснала, че имаше промяна освен във външния вид на косата ми и в количеството на косопада – не спря изцяло (знаем, че това е невъзможно), но намаля до нормалното.

 6. Здравейте,Мая.
  Дали бихте споделили коя е клиниката?

  1. Да, това беше ВиА Медика. Доколкото съм запозната обаче лекарите, по чията покана бях там, си направиха нова клиника, с ново име е вече не работят там.

  2. Медицински център “Лора”, Ул. Позитано 10; Доц. Мери Ганчева.

 7. Здравейте,
  Тъй като и аз се замислям за тази процедура, въпреки че клиниката към която се обърнах ми препоръчаха първо да направя “пилинг” на скалпа, каквото и да означава това. Това, което обаче ме накара да потърся повече информация е поведението на лекаркатам, когато попитах какво представлява процедурата и отговора беше – манипулация с “медицински” разтвори, а каво съдържат разтворите…. те са медицински!!!
  Клиниката към която аз се обърнах е “Liliyastyle trichology” и въпроса ми е ако наистина Мая Вие сте доволна от Вашата дерматоложка и съответно от клиниката дали не може да споделите имената им, би било полезно за всички да разберят кой е положителния пример!

  1. Здравейте! Не никак не съм доволна и изобщо не препоръчвам мезотерапията за коса. Можете да прочетете по-подробно цялата публикация, за да разберете защо. И едно не чак толкова важно уточнение, но все пак, не съм Мая :–)

  2. Медицински център “Лора”, Ул. Позитано 10; Доц. Мери Ганчева.

  3. Аз не съм доволна от Лилия стайл, подхождат агресивно, не обясняват и те карат да си купуваш продуктите им, които внасят, държат се надменно, не повторих пилинга…

 8. Здравей, аз също съм си правила мезотерапия за коса и искам да кажа, че съм изключително доволна от резултата. Дерматолог ми я е правил и винаги казва какво поставя в този коктейл. Другият месец отново ще ходя. Необходими са 10-12 процедиру като средно цената е около 120лв. на процедура, прави се веднъж в седмицата

  1. Здравей! Може ли да поясниш от какво по-точно си доволна? Какъв ефект наблюдаваш и в какви времеви интервали и защо ще ходиш отново, ако вече си направила един курс? Също така, изключително ще ти бъда благодарна да споделиш и съдържанието на “коктейла”, което официално никъде не можах да открия.

 9. За съдържанието ще ви кажа другия месец като отида, защото просто вече не помня. Била съм преди 3 години. Резултата е трайно поникване на нови косъмчета и сгъстяване. Ще ходя пак тъй като ми се иска още да ми се сгъсти косата и бях доволна от предните резултати. Преди имах много гъста коса, която искам да си върна. Причината за оредяването при мен е прикомерно третиране на косата и стрес.

  1. Радвам се, че имаш напредък в борбата с косопада, а дали се дължи точно на мезотерапията, не мога да бъда сигурна. Всъщност няма нито едно научно изследване, което да потвърждава този ефект на процедурата, затова аз не вярвам. И все пак, ще ми бъде любопитно съдържанието на коктейла, защото лекарката, която ми правеше процедурата, не го знаеше, а и не го откри в листовката. В последствие го търсих и аз, и отново безрезултатно. Ако успееш да снимаш листовката, ще е супер 🙂 Желая ти да се избавиш от този наистина много травматизиращ проблем с или без мезотерапия!

 10. Резултати може да се наблюдават при завършен цикъл от 12 процедури, след края на курса. Тоест от първата процедура ефекта ще дойде след 3 месеца. Лечение 3 месеца- забелязване на целия ефект след още 3 месеца 🙂

 11. Благодаря много ! Дано, на всички с този проблем го пожелавам! Със сигурност ще ви дам съставките, дерматоложката ми казваше точно какво слага , но нямам никакъв спомен вече. От тогава до сега полагам и други грижи за косата си – редовно подстригване, домашни маски с яйце и зехтин, пия витамини за коса, кожа и нокти, боядисвам се с щадящи косата бои и най-вече гледам да избягвам връзването на косата на опашка както и сешоара и пресата! Успех на всички !

 12. В статията е описано индивидуално преживяване и опит, в които не се съмнявам и предполагам стресът от преживянато е бил огромен.
  Не мога до се съглася обаче, че мезотерапията е неефективна и не е за препоръчване. Лоша клиника и некадърна лекарка са причината за отрицателното преживяване.

  След много години борба с косопада, само мезотерапията, а после и филъра за коса ми помогнаха да регулирам косопада и стимулирам растежа на косата.
  Давах хиляди евра за ампули, шампоани, витамини и по цял ден забърквах домашни маски ито години наред. Медицинска причина за косопада ми нямаше.
  Процедурите си ги правя в Пловдив и в Германия. Всеки път козметичката ми показва ампулите, пита кои искам, препоръчва ми и след процедурата е винаги на разположение в случай на проблеми при пациента. Последно ми слага ампула с dexpanthenol, q10, biotin.
  Никога не съм реагирала с болка или възпаление. Препоръчах и на сестра си, при която също има видим ефект.
  Вече 3 години откакто открих мезотерапията и ходя редовно за “поддръжка”.
  За мен това беше решението.

Напишете коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.